




Nederlands Stoommachinemuseum
Kracht van Water en Vuur!
Nergens anders staan zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar als in het Nederlands Stoommachinemuseum aan het IJsselmeer bij Medemblik. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’. De enorme schoorsteen: je ziet hem al van ver. Het museum neemt je mee naar vroeger tijden en is dé plaats om te ontdekken wat water en vuur teweeg kunnen brengen.
Op stoomdagen stoken we het vuur in de ketel hoog op om de machines te laten draaien. Op superstoomdagen draaien niet alleen de machines binnen, maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven. Wil je weten hoe de stoommachines werken en wat stoom betekend heeft? Vraag het onze machinisten en rondleiders, ze leggen het je graag uit. Je staat versteld van wat mensen in vroeger tijden al presteerden.
Stoomgemaal Vier Noorder Koggen Het gemaal is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van Nederland. Het trad in 1869 voor het eerst in werking als ‘hulpstoomgemaal’ om de molens te ondersteunen bij het droogmalen van de polders. In 1907 werd de capaciteit van het gemaal uitgebreid met een grote centrifugaalpomp en waren de molens overbodig. Het gemaal heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Diverse keren per jaar zijn er demonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal.
Beleef de doorbraak van stoom in Nederland
In de expositie ‘Nederland op Stoom!’ laten tientallen bewegende en unieke stoommodellen in een audiovisuele show zien hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde. Wie alvast virtueel een kijkje wil nemen kan op de website met NSM Virtueel een rondgang door het museum en de baggermolen maken. Je kan achter hekjes stappen waar je anders niet mag komen. Maar er gaat natuurlijk niets boven een echt museumbezoek! (www.stoommachinemuseum.nl)
Interactief museum, leuk voor jong en oud Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Op stoomdagen kun je het ‘hulpstokersdiploma’ verdienen door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden en een ‘smeeddiploma’ door de smid te helpen in de oude smederij van het gemaal. Een leuke speurtocht ligt klaar met zoekopdrachten door het hele museum.
Nederlands Stoommachinemuseum Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Tel: 0227 544732